Juridiska frågor vid dödsfall

Vad innebär begravningslagen?

Det är många som undrar vad begravningslagen innebär, som hört någon de känner nämna begravningslagen eller som sett hur lång begravningslagen är och undrat ifall de verkligen behöver ha koll på allt. Faktum är att även fast man kan läsa igenom hela begravningslagen så är det sällan nödvändigt som privatperson, däremot finns det en del punkter som kan vara bra att ha koll på. De främsta fem relevanta punkterna är följande:

  • Gravsättningen eller kremeringen ska ske inom en månad från den avlidnes död.
  • Gravsättningen ska ske inom ett år från kremering.
  • Begravningsavgift betalas av alla folkbokförda i Sverige.
  • Alla som betalar begravningsavgiften har rätt till en grav (gravrätt) i 25 år.
  • Aska får inte förvaras hemma i väntan på gravsättning eller ceremoni.

Vad händer om den avlidne inte tillhörde Svenska kyrkan?

Om den avlidne inte tillhörde Svenska kyrkan så har man ingen rätt till en begravningsgudstjänst, dvs en traditionell begravningsceremoni med präst och kyrkomusiker. Alla har däremot rätt till en grav på en kyrkogård eller begravningsplats, och till kremering och gravsättning. Alla medborgare i Sverige betalar en begravningsavgift via skattsedeln och den räcker ofta till för att betala exempelvis gravöppning, ceremonilokal och upplåtelse av grav under 25 år. 

Begravning Täby – En pålitlig begravningsbyrå

Det är viktigt att välja en pålitlig begravningsbyrå som känns både trygg och personlig. När man väljer en begravningsbyrå som är kopplad till Klarahills nätverk av lokala begravningsbyråer så kan man vara säker på att få en pålitlig begravningsbyrå, och idag vill jag slå ett slag för Hallsénius Begravningsbyrå Täby för begravning Täby. Den erfarna och pålitliga personalen på  Hallsénius Begravningsbyrå Täby välkomnar en varmt och tar hänsyn till alla önskemål man kan ha. Ingen fråga är för liten eller dum, och Hallsénius Begravningsbyrå Täby hjälper dig utforma begravnings precis som du vill ha den, utan att du ska behöva lägga onödig tid eller energi på små beslut. De hjälpen även till med juridiska frågor.